Authors
1 Associate Professor, Shahid Beheshti University
2 Master of Scencie in Accounting, Shiraz University
Abstract
Keywords
بازار سرمایه به عنوان یکی از مهمترین ارکان اقتصاد، میتواند با جمعآوری سرمایههای راکد جامعه، علاوه بر کاهش نقدینگی مازاد، باعث تغییر جهت مطلوب سرمایه به سوی واحدهای اقتصادی فعال بازار شود. آن طور که نتایج تحقیقات قبلی پیرامون بازار سرمایه نشان میدهد، بازار سرمایه زمینه رشد و رونق اقتصادی را فراهم میآورد [23]. بنابراین، مشارکت بالای افراد جامعه در بازارهای سرمایه میتواند موجبات برخورداری از اقتصادی پویاتر را پدید آورد، به گونهای که میتوان مدعی شد رابطة مستقیم و با اهمیتی میان نقدینگی بازار سهام و تولید ناخالص ملی وجود دارد [15]. بنابراین، ایجاد ساز و کارهایی به منظور افزایش جذابیت بازار سرمایه باید همواره از مهمترین دغدغههای مسؤولان بازارهای سرمایه باشد.
یکی از راه حلهای افزایش جذابیت بازار، ایجاد محیطی با شفافیت مالی بالاتر است. ارائه صورتهای مالی میاندورهای که با هدف گزارشگری بهنگامتر اطلاعات انجام میشود، میتواند به شفافیت بیشتر بازار سرمایه منجر شده، از این طریق باعث تصمیمگیری مطلوبتر استفادهکنندگان گزارشهای مالی، از جمله سرمایهگذاران شود. در واقع گزارشگری بهنگامتر سبب میشود از اطلاعات خصوصی[1] موجود کاسته و عدم تقارن اطلاعاتی[2] میان سرمایهگذاران کمتر شود. با توجه به اینکه بهنگام بودن اطلاعات از خصوصیتهای کیفی اطلاعات بوده، میتوان میان کیفیت گزارشگری مالی و کارآیی سرمایهگذاری[3] رابطهای منطقی متصوّر شد، این نتیجه حاصل میشود که میان مکانیزمهای گزارشگری و کارآیی سرمایهگذاری ارتباط وجود دارد و وجود مکانیزم گزارشگری با کیفیت بالا به کاهش خطر اخلاقی[4] و انتخاب نادرست[5] منجر خواهد شد [18].
سازمان بورس اوراق بهادار تهران دستورالعملی با عنوان "افشای اطلاعات شرکتهای ثبت شده نزد سازمان" صادر کرده است که طبق ماده 7 این دستورالعمل، انواع صورتها و گزارشهای مالی سالانه و میاندورهای که شرکتها موظف به ارائه آنها هستند، تعیین شده است. یکی از این گزارشها، اطلاعات و صورتهای مالی میاندورهای 3، 6 و 9 ماهه حسابرسی نشده است که باید حداکثر تا 30 روز پس از پایان مقاطع سه ماهه ارائه شود[6]. استاندارد حسابداری شماره 22 ایران، تهیه صورتهای مالی میاندورهای- چه به صورت فشرده و چه به صورت کامل- را در صورتی که بموقع و قابل اتکا باشد، مفید دانسته، بیان میدارد که این گزارشها باید اطلاعات مفیدی را در رابطه با توان کسب سود، ایجاد جریانهای نقدی، شرایط مالی و نقدینگی واحد تجاری برای استفادهکنندگان ارائه کند. در مقاله حاضر، با توجه به اهمیت گزارشگری مالی و افشای اطلاعات مناسب، به مقایسه محتوای اطلاعاتی[7] صورت سود و زیان میاندورهای مختلف (سه ماهه، شش ماهه و نه ماهه) برای تحقق اهداف مطرح شده در استاندارد شماره 22 پرداخته شده است. بدین منظور از سود (زیان) ناخالص سالانه، سود (زیان) عملیاتی سالانه، سود (زیان) قبل از کسر مالیات سالانه و سود (زیان) خالص سالانه به عنوان معیارهای توان کسب سود آتی و از خالص جریان وجه نقد عملیاتی، خالص جریان وجه نقد قبل از فعالیتهای تامین مالی و خالص جریان وجه نقد سالانه به عنوان شاخصهای ایجاد جریان وجه نقد آتی و از اهرم مالی به عنوان نشانگر وضعیت مالی و در نهایت از نسبتهای نقدینگی برای بررسی نقدینگی آتی استفاده شد.
2- مبانی نظری پژوهش
2-1- محتوای اطلاعاتی
اطلاعات ارائه شده توسط گزارشهای مالی، زمانی میتواند در تصمیمگیریها مفید باشد که بنابر گفته بیانیه مفهومی حسابداری مالی شماره یک، قابل اتکا و مربوط باشد. اطلاعاتی مربوط تلقی میشود که بتواند به استفادهکنندگان آن در اتخاذ تصمیمات آتی اقتصادی کمک کند [26]. همان گونه که در بیانیه مفاهیم حسابداری مالی شماره 4 آمده است، اطلاعات، زمانی مربوط خواهد بود که دارای ارزش بازخور برای اطلاعات گذشته باشد، بهنگام بوده و در نهایت، ارزش پیشبینیکنندگی رویدادهای آتی را داشته باشد. بنابراین، یکی از ویژگیهای اطلاعات که میتوان آن را به عنوان معیاری برای محتوای اطلاعاتی در نظر گرفت، قدرت پیشبینیکنندگی آن است. محتوای اطلاعاتی یک قلم حسابداری به معنای میزان مفید بودن آن قلم در فرآیند تصمیمگیری است. به طور کلی، محتوای اطلاعاتی به دو صورت؛ یعنی محتوای اطلاعاتی نسبی[8] و محتوای افزاینده اطلاعاتی[9] طبقهبندی میشود. منظور از محتوای اطلاعاتی نسبی- همان طور که از نام آن پیداست- مقایسه میان دو یا چند متغیر از نظر بار اطلاعاتی است و در صورت دوم، میزان اطلاعاتی که یک یا چند متغیر به اطلاعات موجود اضافه میکند، مد نظر است [9]. در این پژوهش، از مفهوم محتوای اطلاعاتی نسبی استفاده میشود تا با توجه به قدرت پیشبینیکنندگی مدلهای مختلف مورد مطالعه، محتوای اطلاعاتی صورت سود و زیان میاندورهای 3، 6 و 9 ماهه مقایسه شود، و در نهایت، با بهرهگیری از مفهوم محتوای افزاینده اطلاعاتی، اقلام صورتهای سود و زیان میان دورهای بررسی میشود.
2-2- روش مبتنی بر پیشبینی برای بررسی سودمندی اطلاعات
روش مبتنی بر پیشبینی، یکی از روشهای متداول در انتخاب بهترین الگو از میان گزینههای ممکن است. بلکویی (2000)، روش مبتنی بر پیشبینی را نشأت گرفته از پدیدة نیاز به حل مسائل پیچیده، میداند [16]. در این روش از مفهوم "سودمندی در تصمیمگیریها" استفاده میشود. از آنجا که سودمندی در تصمیمگیریها به نوعی بر رویدادهای آتی دلالت دارد، هر روش یا رویکردی که بتواند رویدادهای آتی را بهتر توضیح دهد، از سودمندی بیشتری برای تصمیمگیری برخوردار خواهد بود. روش مزبور، یکی از معیارهای متکی بر کارهای تجربی است؛ بدین صورت که با توجه به نتایج تجربی و تاثیر رویدادها بر پیامدهای آتی، بهترین روش انتخاب میشود. به عقیده بیور و همکاران (1968)، روش اندازهگیری با بالاترین قدرت پیشبینیکنندگی در ارائه دلایل رویدادهای آتی را میتوان به عنوان بهترین روش در مورد اهداف خاص در نظر گرفت [14]. ایجیری و جایدیک (1966) قدرت پیشبینی را به عنوان عاملی مهم در فهم و درک علت استفاده از روشهای مختلف حسابداری میدانند [22]. آن طور که پیتون (1922) سالها قبل بیان کرد، هر فرض، اصل یا روشی در حسابداری باید با توجه به توانایی آن در تأمین اهداف مورد نظر توجیه شود [25]. یکی از روشهای توجیه با توجه به هدفهای خاص، بررسی قدرت پیشبینیکنندگی فرض، اصل یا روش حسابداری است.
3- پیشینه پژوهش
اغلب مطالعات انجام شده در خصوص محتوای اطلاعاتی افزاینده در ارتباط با بررسی محتوای اطلاعاتی اعداد و ارقام تعهدی و نقدی ارائه شده توسط سیستم حسابداری است [6، 7، 12، 19، 21، 28 و 29].
بال و همکاران (1979)، با استفاده از تئوری شنن و اندازهگیری میزان عدم قطعیت موجود در ساختار ترازنامه توانستند میان محتوای اطلاعاتی ترازنامه و تغییرات درآمد رابطه آماری مشاهده کنند [13]. اویو (1984)، به بررسی محتوای افزاینده اطلاعات حسابداری غیر سود ارائه شده توسط شرکتها پرداخت. وی به منظور مطالعه محتوای اطلاعات از توان آنها در پیشبینی سود استفاده کرد. نتایج پژوهش وی نشان داد که محتوای اطلاعاتی افزایندهای برای اطلاعات حسابداری وجود دارد و این اطلاعات توانایی پیشبینی مطلوب سود را داشتند [24]. بلکویی (1994)، محتوای نسبی و محتوای افزاینده اطلاعاتی سود، جریان وجه نقد و ارزش افزوده اقتصادی را مورد مطالعه قرار داد. وی به این نتیجه رسید که ارزش افزوده اقتصادی دارای محتوای اطلاعاتی نسبی بیشتری نسبت به سود و خالص جریان نقدی عملیاتی است. علاوه بر این، نتایج پژوهش او نشان داد که محتوای اطلاعاتی نسبی سود از جریان وجه نقد عملیاتی بیشتر است. در نهایت، بلکویی به همین نتایج در خصوص محتوای اطلاعاتی افزاینده نیز رسید [17]. بوتلر و همکاران (2007)، به بررسی تاثیر گزارشگری متناوب و میاندورهای بر موضوع بموقع بودن سود پرداختند. آنها با مطالعه نزدیک به 30 هزار مورد مشاهده، به این نتیجه رسیدند که تاثیر تفاوت زمانی سود در میان شرکتهای دارای گزارشگری متناوب و دورهای و سایر شرکتها ناچیز است [20]. وایرسما (2008)، به بررسی محتوای نسبی و افزاینده اطلاعاتی معیارهای غیرمالی اندازهگیری عملکرد پرداخت. وی به این نتیجه رسید که معیارهای اندازهگیری عملکرد غیرمالی، محتوای اطلاعات نسبی بیشتری نسبت به معیارهای اندازهگیری عملکرد مالی دارند. بعلاوه، این معیارها توانایی افزودن اطلاعات جدیدی در کنار معیارهای مالی اندازهگیری عملکرد را دارند [27].
نیری رضایی (1382)، تاثیر انتشار گزارشهای مالی میاندورهای بر قیمت سهام در شرکتهای پذیرفته شده بورس اوراق بهادار تهران طی سنوات 1376 تا 1379 را بررسی نمود. وی به این نتیجه رسید که سود هر سهم مستخرجه از گزارشهای میاندورهای بر قیمت سهام اثرگذار است [10]. چیتسازان (1382)، به بررسی کفایت محتوای اطلاعاتی گزارشهای مالی میاندورهای تهیه شده بر مبنای استاندارد حسابداری شماره 22 در جهت تاثیر بر تصمیمگیریهای استفادهکنندگان با استفاده از تحقیق پیمایشی و طراحی پرسشنامه پرداخت. وی به این نتیجه رسید که گزارشهای مالی میاندورهای بر تصمیمگیری استفادهکنندگان اثر میگذارد [4]. لامئی (1382)، به بررسی میزان کفایت افشای اقلام افشا شده در گزارشهای مالی میاندورهای ارائه شده به بورس اوراق بهادر تهران و درجه اهمیت هریک از این اقلام از دیدگاه خریداران سهام پرداخت. وی با انجام این تحقیق پیمایشی اقدام به تعیین سازههای مهم گزارشهای میاندورهای از منظر خریداران سهام کرد [8]. اعتمادی و یارمحمدی (1382)، به بررسی عوامل مؤثر بر گزارشگری میاندورهای بموقع در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. آنها با مطالعه 40 شرکت به این نتیجه رسیدند که اندازه شرکت، سودآوری شرکت، پیچیدگی عملکرد شرکت، عمر شرکت، ترکیب سهامداران و وجود سیستم بهای تمام شده بر بهنگام بودن اطلاعات میاندورهای بیتاثیر بوده و تنها میزان معاملات سهام در دوره میاندورهای رابطه مستقیم آماری با سرعت گزارشگری میاندورهای داشته است [1]. ثقفی و هاشمی (1383)، به بررسی تحلیلی رابطه بین جریانهای نقدی عملیاتی و اقلام تعهدی برای 71 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداختند. آنها در این پژوهش مدلی را برای پیشبینی جریان نقد عملیاتی ارائه نمودند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که جریانهای نقدی عملیاتی با سود حسابداری و اجزای آن رابطهای معنادار دارد [3]. عربمازار یزدی و همکاران (1385)، طی پژوهشی به بررسی محتوای اطلاعاتی جریانهای نقدی و تعهدی در بازار سرمایه ایران پرداختند. در این پژوهش آنها به بررسی محتوای افزاینده و نسبی اطلاعاتی جریانهای نقدی و اقلام تعهدی برای 400 سال شرکت طی سالهای 1379 الی 1382 پرداختند. نتایج پژوهش آنها نشان داد که محتوای افزاینده اطلاعاتی اقلام تعهدی نسبت به جریانهای نقدی عملیاتی بیشتر است. به علاوه، بار اطلاعاتی افزاینده اقلام تعهدی اختیاری بیشتر از اقلام تعهدی غیراختیاری است [7].
4- جامعه آماری، روش نمونهگیری و گردآوری دادهها
جامعه آماری این پژوهش، شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1381 لغایت 1387 است. به منظور حفظ جامعیت پژوهش از نمونهگیری آماری استفاده نشده است، لذا نمونه آماری پژوهش برابر با جامعه آماری و معادل 318 واحد تجاری بود، که در مجموع 3877 مشاهده مورد آزمون قرار گرفت. برای جمعآوری دادههای اولیه پژوهش و محاسبه متغیرهای پژوهش از نرمافزار تدبیرپرداز نسخه گزارش سهام 2 استفاده شد.
5- فرضیهها، متغیرهای پژوهش و روشهای آماری
5-1- فرضیههای پژوهش
در این پژوهش، پرسشهای اصلی عبارتند از این که آیا صورت سود و زیان میاندورهای مفید است؟ آیا صورت سود و زیان میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی است؟ کدام یک از صورتهای سود و زیان میاندورهای (3، 6 و 9 ماهه) دارای محتوای اطلاعاتی بالاتری است؟ کدام اقلام صورت سود و زیان میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی افزاینده است؟
به منظور پاسخگویی به این پرسشها، فرضیههای زیر طراحی شد:
5-1-1- میان صورت سود و زیان میاندورهای و بازده سهام، توان کسب سود، ایجاد جریانهای نقدی، شرایط مالی و نقدینگی واحد تجاری رابطه معنادار آماری وجود دارد.
5-1-2- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان بازده سهام سالانه را پیشبینی کرد.
5-1-3- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان سودآوری سالانه را پیشبینی کرد.
5-1-4- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان ایجاد جریانهای نقدی سالانه را پیشبینی کرد.
5-1-5- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان شرایط مالی سالانه را پیشبینی کرد.
5-1-6- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان نقدینگی سالانه را پیشبینی کرد.
5-1-7- اقلام صورت سود و زیان میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی افزاینده هستند.
5-2- متغیرهای پژوهش
متغیرهای مستقل این پژوهش اقلام صورت سود و زیان میاندورهای 3، 6 و 9 ماهه، شامل سود/ زیان ناخالص، سود/زیان عملیاتی، سود/زیان قبل از مالیات و سود/زیان خالص برای دورههای زمانی 3، 6 و 9 ماهه است. به منظور هم مقیاس کردن متغیرهای پژوهش، در خصوص بررسی توان پیشبینی شرایط مالی و نقدینگی این متغیرها بر مبلغ کل داراییهای واحد تجاری تقسیم شدند تا معیار بهتری برای اندازهگیری آماری لحاظ شود.
از سود/زیان ناخالص سالانه، سود/زیان عملیاتی سالانه، سود/زیان قبل از مالیات سالانه و سود/زیان خالص سالانه به عنوان معیارهای توان سودآوری آتی استفاده شده است. به منظور بررسی توان ایجاد جریان نقدی از خالص جریان وجه نقد عملیاتی، خالص جریان وجه نقد قبل از فعالیتهای تامین مالی و خالص جریان وجه نقد سالانه استفاده شد. به منظور مطالعه شرایط مالی و نقدینگی سالانه، به ترتیب از اهرم مالی سالانه و نسبت خالص سرمایه در گردش به جمع داراییها استفاده شد.
5-3- روشهای آماری
در این پژوهش همانند دیگر پژوهشهای نزدیک به موضوع، از تحلیل رگرسیون خطی چندمتغیره به عنوان ابزار تحقیق استفاده شد[2 و 7]. تجزیه و تحلیل رگرسیونی چندمتغیره در حالتهای مختلفی، نظیر: ورود تمام متغیرها[10]، گام به گام[11]، حذف پسرو[12] و حذف پیشرو[13] قابل اجراست. به منظور بررسی محتوای نسبی اطلاعات صورتهای سود و زیان میاندورهای از تکنیک رگرسیون چندمتغیره ساده در حالت ورود تمامی متغیرها استفاده شد. در صورت وجود یک معادله رگرسیونی معنادار میتوان به این نتیجه رسید که آن صورت سود و زیان میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی بوده و مفید است و از آماره F مدل ارائه شده که بیانگر معناداری مدل رگرسیونی است، به عنوان معیاری برای مقایسه محتوای اطلاعاتی صورتهای سود و زیان میاندورهای استفاده شده است. به منظور بررسی محتوای افزاینده اطلاعاتی اقلام صورتهای سود و زیان میاندورهای، از تکنیک آماری رگرسیون چندمتغیره در حالت حذف پسرو استفاده میشود. با توجه به خروجی مدل نهایی آن متغیرهایی که در آخرین مدل وجود دارند، متغیرهای دارای محتوای اطلاعاتی افزاینده هستند، زیرا حذف نشدن آنها در مدل نهایی پیشبینیکننده، نشاندهندة مؤثر بودن این متغیرها در تصمیمگیری استفادهکنندگان است.
6- یافتههای پژوهش
آمارههای توصیفی مربوط به متغیرهای پژوهش در نگاره شماره 2 ارائه شده است.
همانطور که نگاره شماره 2 نشان میدهد، انحراف معیار اقلام صورتهای سود و زیان میاندورهای با افزایش مدت دوره دارای روندی صعودی است. این موضوع میتواند نشات گرفته از گسترش فعالیتها در دورههای مختلف باشد. انحراف معیار جریان وجوه نقد عملیاتی (17.194)، به میزان قابل ملاحظهای از انحراف معیار اجزای صورت سود و زیان میاندورهای بیشتر است. علت این موضوع را منعطفتر بودن اقلام سود و زیان نسبت به جریان وجوه نقد میدانند[7]. به علاوه، کشیدگی و چولگی متغیرهای سالانه از متغیرهای مربوط به صورتهای مالی میاندورهای به مراتب بیشتر است و علت اصلی این موضوع را شاید بتوان گستردگی فعالیتهای حسابداری و مالی در فصل پایانی سال مالی نسبت به دیگر فصول سال مالی دانست.
نگاره (2): آمار توصیفی متغیرهای پژوهش
متغیرهای پژوهش |
تعداد مشاهدات |
کمترین |
بیشترین |
میانگین |
انحراف معیار |
ضریب چولگی |
ضریب کشیدگی |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
3877 |
0.203- |
0.183 |
0.043 |
0.031 |
0.001 |
0.420 |
OI3 |
3877 |
0.217- |
0.166 |
0.033 |
0.031 |
0.001 |
0.572- |
|
EBT3 |
3877 |
0.313- |
0.183 |
0.032 |
0.037 |
0.001 |
1.400- |
|
NI3 |
3877 |
0.313- |
0.171 |
0.027 |
0.034 |
0.001 |
1.867- |
|
صورت شش ماهه |
GI6 |
3877 |
0.428- |
0.406 |
0.097 |
0.067 |
0.005 |
0.568 |
OI6 |
3877 |
0.480- |
0.351 |
0.074 |
0.066 |
0.004 |
0.278- |
|
EBT6 |
3877 |
0.569- |
0.365 |
0.072 |
0.075 |
0.006 |
0.415- |
|
NI6 |
3877 |
0.569- |
0.357 |
0.063 |
0.068 |
0.005 |
0.758- |
|
صورت نه ماهه |
GI9 |
3877 |
0.767- |
0.605 |
0.148 |
0.098 |
0.010 |
0.117 |
OI9 |
3877 |
0.842- |
0.565 |
0.114 |
0.095 |
0.009 |
0.093- |
|
EBT9 |
3877 |
0.979- |
0.575 |
0.113 |
0.110 |
0.012 |
0.206- |
|
NI9 |
3877 |
0.979- |
0.567 |
0.098 |
0.101 |
0.010 |
0.433- |
|
متغیرهای سالانه |
GI12 |
3877 |
0.536- |
128.42 |
0.335 |
3.884 |
15.087 |
32.964 |
OI12 |
3877 |
1.372- |
66.314 |
0.223 |
2.009 |
4.035 |
32.732 |
|
EBT12 |
3877 |
1.137- |
110.95 |
0.268 |
3.357 |
11.269 |
32.949 |
|
NI12 |
3877 |
1.372- |
63.409 |
0.200 |
1.921 |
3.689 |
32.759 |
|
OCF12 |
3877 |
567.7- |
0.699 |
0.389- |
17.194 |
295.64 |
33.027- |
|
CFBFT12 |
3877 |
568.2- |
0.615 |
0.564- |
17.200 |
295.921 |
33.028- |
|
CF12 |
3877 |
13.08- |
0.339 |
0.007- |
0.397 |
0.158 |
32.611- |
|
DEBT |
3877 |
0.039 |
7.474 |
0.659 |
0.305 |
0.093 |
11.156 |
|
WC |
3877 |
6.226- |
0.705 |
0.050 |
0.300 |
0.090 |
9.453- |
|
RET12 |
3877 |
1.000- |
19.290 |
0.335 |
1.035 |
1.071 |
7.478 |
|
در این پژوهش GI سود/زیان ناخالص، OI سود عملیاتی، EBT سود/زیان خالص قبل از مالیات، NI سود/زیان خالص، OCF جریان وجه نقد عملیاتی، CFBFT خالص جریان وجه نقد قبل از فعالیتهای تامین مالی، CF خالص کل جریان وجه نقد، DEBT اهرم مالی، WC نسبت خالص سرمایه در گردش به جمع داراییها و RET بازدهی سهام است. |
6-1- میان صورت سود و زیان میاندورهای و توان کسب سود، ایجاد جریانهای نقدی، شرایط مالی و نقدینگی واحد تجاری رابطه معنادار آماری وجود دارد.
به منظور بررسی وجود رابطه آماری میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای با بازده سهام، توان کسب سود، ایجاد جریانهای نقدی، شرایط مالی و نقدینگی از ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده شد که نتایج مربوط به آن در نگاره شماره 3 آمده است.
نگاره (3): ضریب همبستگی میان متغیرها
ضریب همبستگی اسپیرمن |
RET |
WC |
DEPT |
GROSS12 |
EBT 12 |
OI 12 |
NET 12 |
OCF 12 |
BFCF 12 |
CF 12 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.236- |
0.150 |
0.165 |
0.855 |
0.800 |
0.826 |
0.795 |
0.578 |
0.182- |
0.147 |
OI3 |
0.311- |
0.147 |
0.132 |
0.834 |
0.812 |
0.831 |
0.806 |
0.576 |
0.175- |
0.136 |
|
EBT3 |
0.432- |
0.214 |
0.168 |
0.838 |
0.870 |
0.849 |
0.866 |
0.610 |
0.136- |
0.133 |
|
NET3 |
0.447- |
0.210 |
0.169 |
0.834 |
0.869 |
0.846 |
0.866 |
0.608 |
0.136- |
0.132 |
|
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.260- |
0.192 |
0.221 |
0.905 |
0.846 |
0.878 |
0.841 |
0.602 |
0.173- |
0.140 |
OI6 |
0.327- |
0.180 |
0.209 |
0.880 |
0.856 |
0.883 |
0.850 |
0.601 |
0.164- |
0.135 |
|
EBT6 |
0.428- |
0.222 |
0.240 |
0.866 |
0.909 |
0.875 |
0.905 |
0.615 |
0.133- |
0.132 |
|
NET6 |
0.437- |
0.212 |
0.238 |
0.862 |
0.909 |
0.872 |
0.906 |
0.611 |
0.137- |
0.127 |
|
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.226- |
0.185 |
0.230 |
0.903 |
0.846 |
0.881 |
0.840 |
0.613 |
0.166- |
0.158 |
OI9 |
0.298- |
0.179 |
0.219 |
0.883 |
0.862 |
0.888 |
0.855 |
0.613 |
0.159- |
0.153 |
|
EBT9 |
0.410- |
0.227 |
0.259 |
0.872 |
0.923 |
0.888 |
0.918 |
0.634 |
0.127- |
0.162 |
|
NET9 |
0.426- |
0.223 |
0.261 |
0.869 |
0.923 |
0.885 |
0.920 |
0.630 |
0.130- |
0.161 |
|
P-Value کلیه ضرایب همبستگی کمتر از 0.01 بود. |
نتایج مندرج در نگاره شماره 3 نشان داد که اقلام صورت سود و زیان میاندورهای با بازدهی سالانه سهام، توان کسب سود، ایجاد جریانهای نقدی، شرایط مالی و نقدینگی سالانه رابطه معنادار آماری وجود دارد. این رابطه آماری با بازدهی سالانه سهم و خالص جریان وجه نقد قبل از فعالیتهای تامین مالی معکوس بوده، در سایر موارد رابطهای مثبت مشاهده شد. افزون بر این، اقلام صورت سود و زیان میاندورهای با متغیرهای مربوط به توان کسب سود سالانه با میانگینهای بالاتر از 86 درصد، بیشترین ضرایب همبستگی را به خود اختصاص دادند. پس از این متغیرها، خالص جریان وجه نقد عملیاتی، بازدهی سالانه سهام، اهرم مالی و نسبت نقدینگی به ترتیب با میانگین 7/60 ، 3/35- ، 9/20 و 5/19 درصد دارای بیشترین ضریب همبستگی با اقلام صورتهای سود و زیان میاندورهای بودند. بنابراین، فرضیه اصلی اول را در سطح 95 درصد نمی توان رد کرد. رابطه میان جریان نقدی عملیاتی و تمامی اجزای صورت سود و زیان میاندورهای، رابطة مستقیمی است که نتایج همانند تحقیقات دیگر بود [5 و 7]. به علاوه، میان بازدهی سالانه سهم و اجزای صورت سود و زیان میاندورهای رابطه معکوس مشاهده شد که این نتیجه نیز همانند نتایج پژوهشهای دیگر بود [5 و 7]. شاید علت اصلی این موضوع را بتوان عدم کارآیی مطلوب بازار سرمایه دانست. نتایج همچنین نشان داد که میان اجزای صورت سود و زیان میاندورهای و اجزای صورت سود و زیان سالانه رابطهای مستقیم وجود دارد، به علت اینکه صورت سود و زیان سالانه نتیجه نهایی عملکرد است که بخشی از آن در مقاطع مختلف زمانی توسط صورتهای سود و زیان میاندورهای بیان شده است. وجود چنین رابطهای منطقی به نظر میرسد. در نهایت، میان اهرم مالی و نسبت خالص سرمایه در گردش به جمع داراییها رابطه مستقیم آماری معنادار مشاهده شد؛ بدین معنی که شرکتهای با سودآوری میاندورهای بالاتر، علاوه بر فزونی استفاده از بدهی در ساختار سرمایه خود دارای نقدینگی بالاتری نیز هستند.
6-2- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان بازده سهام سالانه را پیشبینی کرد.
در این بخش به بررسی محتوای نسبی اطلاعات صورت سود و زیان میاندورهای با استفاده از توانایی پیشبینی بازده سالانه سهام پرداخته شد. همانگونه که در بخش روشهای آماری پژوهش ذکر شد، به منظور بررسی وجود محتوای اطلاعاتی از آماره F استفاده میشود. با توجه به نگاره شماره 4 و نتایج مندرج به آن، میتوان به این نتیجه رسید که صورت سود و زیان میاندورهای نه ماهه دارای بیشترین محتوای اطلاعاتی نسبت به سایر صورتهای سود و زیان میاندورهای است. به علاوه، نتایج آزمون آماری در این بخش بیان کرد که از میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای سود/زیان قبل از مالیات دارای محتوای اطلاعاتی نسبی نیست، چرا که در ضریب آن با توجه به آماره t، هر سه صورت مالی از لحاظ آماری معنادار نیست. سود/زیان ناخالص و سود/زیان خالص در تمامی مدلهای رگرسیونی ارائه شده دارای ضریب مثبت بودند، این در حالی است که ضرایب مربوط به سود/زیان عملیاتی و سود/زیان قبل از مالیات در مدلهای رگرسیونی منفی بود.
6-3- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان سودآوری سالانه را پیشبینی کرد.
منظور از سودآوری سالانه در این پژوهش، اقلام مندرج در صورت سود و زیان سالانه شرکت است. که در این قسمت از پژوهش، با استفاده از سود/زیان ناخالص سالانه، سود/زیان عملیاتی سالانه، سود/زیان قبل از مالیات سالانه و سود/زیان خالص سالانه اقدام به بررسی محتوای نسبی اطلاعات مندرج در صورتهای میاندورهای شد. نتایج مربوط به آن در نگارههای 5 تا 8 آورده شده است. نتایج مربوط به محتوای نسبی اطلاعات مندرج در صورتهای میاندورهای برای پیشبینی سود ناخالص در نگاره شماره 5 آمده است.
نگاره (4): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و بازده سالانه سهام
بازدهی |
عامل |
ضریب رگرسیون |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W** |
R |
R2 |
صورت سه ماهه |
GI3 |
5.637 |
2.058 |
0.040 |
7.112 |
0.000 |
1.746 |
0.160 |
0.026 |
OI3 |
10.802- |
2.625- |
0.009 |
||||||
EBT3 |
14.067- |
1.817- |
0.070 |
||||||
NI3 |
23.135 |
3.060 |
0.002 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
2.442 |
1.921 |
0.055 |
7.289 |
0.000 |
1.702 |
0.162 |
0.026 |
OI6 |
3.784- |
2.066- |
0.039 |
||||||
EBT6 |
1.172- |
0.393- |
0.694 |
||||||
NI6 |
4.856 |
1.712 |
0.087 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
2.487 |
2.272 |
0.023 |
18.566 |
0.000 |
1.703 |
0.253 |
0.064 |
OI9 |
5.300- |
3.618- |
0.000 |
||||||
EBT9 |
3.478- |
1.451- |
0.147 |
||||||
NI9 |
8.316 |
3.573 |
0.000 |
||||||
** آماره دوربین واتسون به منظور بررسی عدم خود همبستگی در روند متغیر وابسته استفاده میشود. بازه عددی این آماره بین 0 و 4 است و هراندازه این آماره به صفر (یا 4) نزدیکتر شود، به معنای وجود خودهمبستگی مثبت/منفی در روند متغیر وابسته است. کلیه آمارههای دوربین وانسون پژوهش در بازه معناداری در سطح اطمینان 95 درصد قرار داشتند. |
نگاره (5): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و سود/زیان ناخالص سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.386- |
4.624- |
0.000 |
72.371 |
0.000 |
1.957 |
0.459 |
0.210 |
OI3 |
5.229 |
5.387 |
0.000 |
||||||
EBT3 |
0.082- |
0.024- |
0.981 |
||||||
NI3 |
0.026- |
0.007- |
0.995 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.447 |
4.638 |
0.000 |
79.286 |
0.000 |
1.969 |
0.475 |
0.226 |
OI6 |
1.685 |
3.537 |
0.000 |
||||||
EBT6 |
3.024- |
2.084- |
0.037 |
||||||
NI6 |
3.278 |
2.149 |
0.032 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.253 |
3.809 |
0.000 |
78.231 |
0.000 |
1.979 |
0.473 |
0.224 |
OI9 |
1.130 |
3.030 |
0.002 |
||||||
EBT9 |
2.504- |
2.157- |
0.031 |
||||||
NI9 |
2.950 |
2.478 |
0.013 |
با استفاده از این نتایج، می توان گفت بهرغم نبود تفاوت زیاد در معناداری مدلهای بیان شده، صورت سود و زیان میاندورهای ششماهه دارای بالاترین محتوای اطلاعاتی نسبی میان صورتهای مالی مختلف است؛ به گونهای که مدل طراحی شده در این روش، توانایی بازگویی 6/22 درصد از تغییرات سود ناخالص سالانه را داراست. در میان اقلام تشکیلدهنده صورتهای میاندورهای سود/زیان قبل از مالیات، علاوه بر دارا بودن ضریب منفی، دارای پایینترین محتوای اطلاعاتی نسبت به سایر اجزای تشکیلدهنده این صورتها بود.
نگاره 6 نتایج مربوط به قدرت پیشبینی سود عملیاتی سالانه با استفاده از صورتهای سود و زیان میاندورهای و اقلام آنها را بیان میکند. بنابر نتایج حاصله، هر سه صورت به شیوة مطلوبی توان پیشبینی سود عملیاتی سالانه را دارند. از میان انواع صورتهای سود و زیان میاندورهای، صورت نه ماهه دارای بیشترین محتوای نسبی اطلاعات برای پیشبینی سود عملیاتی سالانه بود. صورتهای سه، شش و نه ماهه به ترتیب دارای ضریب تعیین 9/33، 7/36 و 2/37 درصد هستند که بدین ترتیب میتوان بیش از یک سوم تغییرات مربوط به سود/زیان عملیاتی را با استفاده از اطلاعات مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای توضیح داد.
نگاره (6): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و سود/ زیان عملیاتی سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.372 |
8.596- |
0.000 |
139.346 |
0.000 |
1.955 |
0.582 |
0.339 |
OI3 |
0.098 |
0.195 |
0.845 |
||||||
EBT3 |
2.084 |
1.113 |
0.257 |
||||||
NI3 |
2.061 |
1.038 |
0.299 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.123 |
2.495 |
0.013 |
157.412 |
0.000 |
1.976 |
0.606 |
0.367 |
OI6 |
0.280- |
1.150- |
0.251 |
||||||
EBT6 |
0.993- |
1.337- |
0.182 |
||||||
NI6 |
3.110 |
3.983 |
0.000 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.060 |
1.774 |
0.076 |
161.046 |
0.000 |
1.986 |
0.610 |
0.372 |
OI9 |
0.318- |
1.676- |
0.094 |
||||||
EBT9 |
0.364- |
0.617- |
0.537 |
||||||
NI9 |
1.981 |
3.269 |
0.001 |
در مدلهای طراحی شده توسط تکنیک تحلیل رگرسیونی چندمتغیره به منظور پیشبینی سود/زیان قبل از مالیات سالانه، این نتیجه حاصل شد که سطح معناداری مدل پیشبینیکننده در هر سه صورت مالی میاندورهای تا حدود زیادی برابر بوده، دارای اختلاف چشمگیری نیست.
نگاره (7): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و سود (زیان) قبل از مالیات سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.493- |
6.806- |
0.000 |
80.454 |
0.000 |
1.945 |
0.475 |
0.229 |
OI3 |
4.836 |
5.749 |
0.000 |
||||||
EBT3 |
1.919- |
0.624- |
0.533 |
||||||
NI3 |
2.435- |
0.733 |
0.464 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.224 |
2.658 |
0.008 |
81.807 |
0.000 |
1.940 |
0.481 |
0.232 |
OI6 |
1.408 |
3.380 |
0.001 |
||||||
EBT6 |
3.418- |
2.694- |
0.007 |
||||||
NI6 |
4.235 |
3.117- |
0.002 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.122 |
2.108 |
0.035 |
81.683 |
0.000 |
1.955 |
0.481 |
0.231 |
OI9 |
0.820 |
2.519 |
0.012 |
||||||
EBT9 |
2.493- |
2.461- |
0.014 |
||||||
NI9 |
3.370 |
3.243 |
0.001 |
شایان ذکر است که هر سه مدل طراحی شده مربوط به هر سه صورت سود/زیان میاندورهای از لحاظ آماری با اهمیت بوده که نشانگر خوبی برای بیان داشتن محتوای اطلاعاتی این صورتهاست. در مدلهای طراحی شده توسط تکنیک رگرسیون چندمتغیره به منظور پیشبینی سود/زیان خالص سالانه که در نگاره 8 آمده است، مدلی که از صورتمیاندورهای نه ماهه استفاده نموده، دارای بیشترین محتوای نسبی اطلاعات برای پیشبینی سود/زیان خالص سالانه است. این مدل توانایی بیان بیش از 34 درصدی تغییرات سود/زیان خالص سالانه را دارد.
علاوه بر این، نتایج نشان داد که مهمترین قلم صورت سود و زیان میاندورهای برای پیشبینی سود/زیان خالص سالانه، سود/زیان خالص تحقق یافته در صورتهای سود و زیان میاندورهای است.
نگاره (8): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و سود /زیان خالص سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.328- |
7.905- |
0.000 |
117.048 |
0.000 |
1.947 |
0.549 |
0.301 |
OI3 |
0.091 |
0.188 |
0.851 |
||||||
EBT3 |
0.339- |
0.192- |
0.848 |
||||||
NI3 |
4.340 |
2.279 |
0.023 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.108 |
2.281 |
0.023 |
132.611 |
0.000 |
1.968 |
0.573 |
0.328 |
OI6 |
0.277- |
1.183- |
0.237 |
||||||
EBT6 |
1.769- |
2.476- |
0.013 |
||||||
NI6 |
3.820 |
5.090 |
0.000 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.060 |
1.849 |
0.065 |
137.870 |
0.000 |
1.979 |
0.580 |
0.337 |
OI9 |
0.322- |
1.769- |
0.077 |
||||||
EBT9 |
1.114- |
1.966- |
0.050 |
||||||
NI9 |
2.707 |
4.657 |
0.000 |
در نهایت، با مقایسه میانگین آماره F بیان شده در نگارههای 5 تا 8 میتوان چنین گفت که با اطلاعات مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای، به ترتیب برای پیشبینی سود/زیان عملیاتی سالانه، سود/زیان خالص سالانه، سود/زیان قبل از مالیات سالانه و سود/زیان ناخالص سالانه دارای بیشترین تا کمترین محتوای اطلاعاتی هستند. به طور کلی، با توجه به اینکه همة مدلهای ارائه شده در این بخش در سطح بالای آماری قابل پذیرش است، فرضیه دوم پژوهش در خصوص اینکه صورتهای سود و زیان میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی برای پیشبینی قدرت سودآوری آتی شرکتهاست را نمیتوان رد کرد.
6-4- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان ایجاد جریانهای نقدی سالانه را پیشبینی کرد.
با استفاده از اطلاعات مندرج در صورت سود و زیان میان دورهای میتوان به شیوهای مطلوب جریان وجوه نقد عملیاتی سالانه را پیشبینی کرد، به گونهای که اقلام مندرج در صورت نه ماهه میتوانند تا میزان 6/67 درصد از تغییرات جریان وجه نقد عملیاتی سالانه را تبیین نمایند. با توجه به اعداد مندرج در نگاره 9 میتوان به این نتیجه رسید که صورت سود و زیان میاندورهای نه، شش و سه ماهه، به ترتیب دارای بیشترین محتوای اطلاعاتی نسبی برای پیشبینی جریان وجوه نقد عملیاتی سالانه بودند. علاوه بر این، کلیه اجزای صورتها در معادلات برآورد شده دارای ضرایب معنادار هستند و در پیشبینی جریان نقدی دارای اهمیت هستند. نکته دیگری که میتوان به آن توجه کرد، این است که هر سه صورت میاندورهای مورد مطالعه، توانایی بالایی در تبیین تغییرات جریان وجوه نقد ناشی از عملیات اصلی سالانه دارند، چرا که ضرایب تعیین هر سه مدل بالاتر از 50 درصد است.
نگاره (9): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و خالص جریان وجه نقد عملیاتی سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.155- |
6.211- |
0.000 |
286.967 |
0.000 |
1.950 |
0.717 |
0.514 |
OI3 |
2.974 |
10.274 |
0.000 |
||||||
EBT3 |
10.035- |
9.482- |
0.000 |
||||||
NI3 |
11.555 |
10.111 |
0.000 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.326 |
12.131 |
0.000 |
381.509 |
0.000 |
1.657 |
0.764 |
0.584 |
OI6 |
0.659 |
4.969 |
0.000 |
||||||
EBT6 |
6.330- |
15.659- |
0.000 |
||||||
NI6 |
7.544 |
17.758 |
0.000 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.164 |
10.049 |
0.000 |
566.205 |
0.000 |
1.676 |
0.822 |
0.676 |
OI9 |
1.611 |
17.601 |
0.000 |
||||||
EBT9 |
5.950- |
20.879- |
0.000 |
||||||
NI9 |
5.906 |
20.205 |
0.000 |
نتایج مندرج در نگاره 10 به بیان توان پیشبینیکنندگی اطلاعات صورتهای سود و زیان میاندورهای برای خالص جریان وجه نقد قبل از تامین مالی سالانه پرداخته است. نتایج این بخش، چنین بیان میدارد که صورت شش ماهه دارای بیشترین محتوای اطلاعاتی در میان دیگر صورتهای میاندورهای است. بعلاوه، کلیه اقلام مندرج در این صورت دارای ضرایب معنادار آماری هستند، که میتوانند نشاندهنده محتوای اطلاعاتی نسبی تمامی اجزای این صورت باشند. به علاوه، صورت سه ماهه نیز دارای محتوای اطلاعاتی بیشتری نسبت به صورت نه ماهه است. به بیانی دیگر، علیرغم اینکه هر سه صورت میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی هستند، مربوطترین صورت سود و زیان میاندورهای برای پیشبینی جریان وجوه نقد قبل از تامین مالی سالانه صورت ششماه است. این صورت توانایی پیشبینی 9/33 درصد از تغییرات جریان وجوه نقد قبل از تامین مالی سالانه را دارد.
نگاره (10): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و خالص جریان وجه نقد قبل از تامین مالی سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.269 |
10.371 |
0.000 |
39.455 |
0.000 |
1.326 |
0.356 |
0.127 |
OI3 |
2.119- |
7.029- |
0.000 |
||||||
EBT3 |
0.457 |
0.415 |
0.679 |
||||||
NI3 |
0.554 |
0.465 |
0.642 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.266 |
10.089 |
0.000 |
139.042 |
0.000 |
1.578 |
0.582 |
0.339 |
OI6 |
2.775- |
21.34- |
0.000 |
||||||
EBT6 |
3.754 |
9.475 |
0.000 |
||||||
NI6 |
2.035- |
4.889- |
0.000 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.175 |
8.279 |
0.000 |
30.766 |
0.000 |
1.287 |
0.319 |
0.102 |
OI9 |
0.571- |
4.821- |
0.000 |
||||||
EBT9 |
0.461 |
1.249 |
0.212 |
||||||
NI9 |
0.424- |
1.122- |
0.262 |
نتیجه پژوهش در خصوص توان پیشبینی خالص جریان وجه نقد سالانه توسط صورتهای سود و زیان میاندورهای نشان داد که هر سه صورت دارای توانایی لازم برای پیشبینی خالص جریان وجه نقد سالانه را دارند. از میان این سه صورت میاندورهای، صورتهای شش و نه ماهه هر کدام به تنهایی توانستند بیش از 58 درصد تغییرات خالص جریان وجه نقد سالانه را تبیین نمایند.
نگاره (11): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و خالص جریان وجه نقد سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.164 |
17.428 |
0.000 |
130.611 |
0.000 |
1.973 |
0.570 |
0.325 |
OI3 |
0.593 |
5.427 |
0.000 |
||||||
EBT3 |
3.107- |
7.775- |
0.000 |
||||||
NI3 |
2.756 |
6.385 |
0.000 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.327 |
37.911 |
0.000 |
379.703 |
0.000 |
1.824 |
0.764 |
0.583 |
OI6 |
0.475- |
11.16- |
0.000 |
||||||
EBT6 |
0.937- |
7.222- |
0.000 |
||||||
NI6 |
1.197 |
8.779 |
0.000 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.207 |
35.305 |
0.000 |
397.574 |
0.000 |
1.821 |
0.771 |
0.594 |
OI9 |
0.114 |
3.468 |
0.001 |
||||||
EBT9 |
1.593- |
15.58- |
0.000 |
||||||
NI9 |
1.464 |
13.965 |
0.000 |
با توجه به نتایج مندرج در نگارههای 9 تا 11، اطلاعات مندرج در صورتهای میاندورهای قابلیت لازم را برای پیشبینی ایجاد وجوه نقد سالانه دارند. البته، با توجه ضریب معناداری معادلات رگرسیونی برآورد شده میتوان به این نتیجه رسید که توان پیشبینی برای خالص جریان وجه نقد عملیاتی سالانه بیشتر از سایر موارد است. در نهایت، میتوان چنین گفت که صورتهای سود و زیان میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی لازم برای پیشبینی توان ایجاد وجه نقد سالانه است.
6-5- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان شرایط مالی سالانه را پیشبینی کرد.
یکی از اهداف بیان شده در استاندارد شماره 22، برای انتشار گزارشهای مالی میاندورهای ارائه اطلاعات لازم به منظور بررسی شرایط مالی سالانه واحد تجاری است. در این بخش، با استفاده از اهرم مالی- که یکی از پرکاربردترین نسبتهای مالی مورد استفاده در پژوهشهاست- به بررسی توانایی پیشبینی این نسبت با استفاده از اطلاعات مندرج در صورتهای سود و زیان میاندورهای پرداخته میشود. نتایج مندرج در نگاره شماره 12 نشان میدهد که این صورتهای میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی لازم برای پیشبینی اهرم مالی هستند. البته صورت نه ماهه بیشترین محتوای اطلاعاتی را برای پیشبینی اهرم مالی داراست. از میان اقلام تشکیلدهنده صورتهای میاندورهای، سود/زیان خالص مندرج در این گزارشها، دارای بهترین وضعیت اطلاعاتی برای پیشبینی اهرم مالی سالانه است. صورتهای میاندورهای سه، شش و نه ماهه، به ترتیب دارای ضریب تعیین 22، 25 و 30 درصدی برای پیشبینی اهرم مالی سالانه هستند.
نگاره (12): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و اهرم مالی سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
0.398 |
0.553 |
0.580 |
79.35 |
0.000 |
1.435 |
0.476 |
0.226 |
OI3 |
1.494 |
1.383 |
0.167 |
||||||
EBT3 |
5.999 |
2.951 |
0.003 |
||||||
NI3 |
11.951- |
6.021- |
0.000 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
0.030- |
0.090- |
0.928 |
94.804 |
0.000 |
1.379 |
0.509 |
0.259 |
OI6 |
0.425 |
0.903 |
0.367 |
||||||
EBT6 |
1.340 |
1.748 |
0.081 |
||||||
NI6 |
4.048- |
5.554- |
0.000 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
1.218 |
4.389 |
0.000 |
119.361 |
0.000 |
1.394 |
0.553 |
0.305 |
OI9 |
1.280- |
3.443- |
0.001 |
||||||
EBT9 |
3.281 |
5.393 |
0.000 |
||||||
NI9 |
5.009- |
8.479- |
0.000 |
بنابراین، میتوان به این نتیجه رسید که صورتهای سود و زیان میاندورهای محتوای اطلاعاتی کافی را برای بیان وضعیت مالی سالانه واحد تجاری دارا هستند.
6-6- با استفاده از اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای میتوان نقدینگی سالانه را پیشبینی کرد.
خالص سرمایه در گردش که حاصل کسر کل بدهیهای جاری پایان سال از جمع داراییهای جاری پایان سال است، به عنوان معیار نقدینگی سالانه در نظر گرفته شده و با استفاده از تحلیل رگرسیونی چند متغیره، وجود محتوای اطلاعاتی در صورتهای سود و زیان میاندورهای انتشار یافته توسط شرکتهای بورسی برای پیشبینی این نسبت آزمون گردید. از نتایج مربوطه که در نگاره شماره 13 آمده است، میتوان به این نتیجه رسید که هر سه صورت میاندورهای محتوای اطلاعاتی لازم برای پیشبینی نقدینگی سالانه را دارند.
البته، صورت میاندورهای نه ماهه دارای بیشترین محتوای اطلاعاتی برای پیشبینی نقدینگی سالانه است، به گونهای که این صورت و اقلام مندرج در آن توانایی تبیین 8/16 درصد از تغییرات در نقدینگی سالانه را داراست. از میان اقلام اصلی تشکیلدهنده صورتهای سود و زیان میاندورهای، سود خالص معنادارترین ضریب را دارد.
نگاره (13): بررسی رابطه میان اقلام صورت سود و زیان میاندورهای و نسبت خالص سرمایه
در گردش به دارایی سالانه
عامل |
ضریب رگرسیونی |
آماره t |
P-Value |
آماره F |
P-Value |
D.W |
R |
R2 |
|
صورت سه ماهه |
GI3 |
1.546 |
2.067 |
0.039 |
40.27 |
0.000 |
1.300 |
0.359 |
0.129 |
OI3 |
3.348- |
2.974- |
0.003 |
||||||
EBT3 |
3.060- |
1.445- |
0.149 |
||||||
NI3 |
7.865 |
3.803 |
0.000 |
||||||
صورت شش ماهه |
GI6 |
1.089 |
3.170 |
0.002 |
48.444 |
0.000 |
1.251 |
0.389 |
0.151 |
OI6 |
1.207- |
2.438- |
0.015 |
||||||
EBT6 |
0.940- |
1.166- |
0.244 |
||||||
NI6 |
2.869 |
3.745 |
0.000 |
||||||
صورت نه ماهه |
GI9 |
0.066 |
0.221 |
0.825 |
54.635 |
0.000 |
1.235 |
0.409 |
0.168 |
OI9 |
0.129 |
0.323 |
0.747 |
||||||
EBT9 |
2.273- |
3.475- |
0.001 |
||||||
NI9 |
3.477 |
5.473 |
0.000 |
6-7- اقلام صورت سود و زیان میاندورهای دارای محتوای اطلاعاتی افزاینده است.
به منظور بررسی محتوای اطلاعاتی افزاینده اقلام صورتهای سود و زیان میاندورهای، از تکنیک رگرسیون چندمتغیره در حالت حذف پسرو استفاده شد. نتایج مربوط به این بخش از پژوهش، در نگاره 14 انعکاس یافته است.
نگاره (14): بررسی محتوای افزاینده اطلاعاتی اقلام صورت سود و زیان میاندورهای
معیارها |
آماره F، اولین معادله |
متغیرهای حذف شده |
آماره F، آخرین معادله |
|
1 |
بازده سهام |
8.416 |
GI6,GI3,NI6,NI9,OI3 |
14.066 |
2 |
سود/زیان ناخالص |
28.924 |
EBT6,GI6,EBT3,NI3,OI9,NI6 |
56.431 |
3 |
سود/زیان عملیاتی |
54.563 |
EBT3,NI3,OI9,EBT9,NI6,EBT6,GI3,OI3 |
163.487 |
4 |
سود/زیان قبل از مالیات سالانه |
31.352 |
NI6,GI6,EBT3,NI3,EBT9 |
53.033 |
5 |
سود/زیان خالص سالانه |
46.891 |
EBT3,OI9,NI3,EBT9,OI3,GI3,OI6 |
111.718 |
6 |
خالص جریان وجوه نقد عملیاتی سالانه |
221.18 |
هیچ کدام از متغیرها حذف نشده است |
221.18 |
7 |
خالص جریان وجوه نقد قبل از فعالیتهای تامین مالی سالانه |
105.118 |
GI9,GI6 |
125.981 |
8 |
خالص جریان وجوه نقد سالانه |
332.031 |
EBT3,GI3 |
398.484 |
9 |
اهرم مالی |
44.17 |
GI3,OI6,EBT3 |
58.987 |
10 |
نقدینگی |
20.971 |
EBT3,GI3,OI6,EBT9 |
31.363 |
در این آزمون معادله، اولیه که در آن از همة متغیرهای مورد مطالعه استفاده شده است، با توجه به سطح معناداری ضرایب متغیرها و با توجه به معناداری مدل که توسط آماره F اندازهگیری میشود، بهترین مدل با استفاده از روش حذف متغیرهای بیتاثیر در مدل نهایی برآورد میشود.
با توجه به نگاره مذکور مشخص شد که با توجه به معیاری که به عنوان شاخص تصمیمگیری استفادهکنندگان در نظر گرفته میشود، مدل نهایی متفاوتی حاصل شده است و متغیرهای خاصی از مدل نهایی حذف شد. البته، در خصوص معیار توان ایجاد خالص جریان وجه نقد عملیاتی سالانه هیچ یک از اقلام حذف نشد که این موضوع نشان میدهد تمامی اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای 3، 6 و 9 ماهه دارای محتوای افزاینده اطلاعاتی در ارتباط با توان ایجاد خالص جریان وجه نقد عملیاتی سالانه است.
7- نتیجهگیری
پژوهش حاضر در راستای بررسی محتوای اطلاعاتی صورت سود و زیان میاندورهای 3، 6 و 9 ماهه و اعداد حسابداری مندرج در این صورتها انجام پذیرفت. به منظور انجام این پژوهش، از پنج معیار بازده سالانه سهام، توان کسب سود (شامل سود/زیان ناخالص، سود/زیان عملیاتی، سود/زیان قبل از مالیات و سود/زیان خالص)، ایجاد جریانهای نقدی (شامل خالص جریان وجوه نقد عملیاتی، خالص جریان وجوه نقد قبل از فعالیتهای تامین مالی و خالص جریان وجه نقد سالانه)، شرایط یا ساختار مالی(اهرم مالی) و نقدینگی(نسبت خالص سرمایه در گردش به کل داراییها) به عنوان عوامل مهم در تصمیمگیری استفادهکنندگان استفاده شد. نتایج نشان داد که هر سه صورت سود و زیان میاندورهای، دارای محتوای اطلاعاتی لازم به منظور پیشبینی اهداف استفادهکنندگان هستند. به علاوه، تقریباً همة اقلام و اعداد مندرج در این صورتها دارای محتوای افزاینده اطلاعاتی بوده، با استفاده از این اعداد و ارقام میتوان به مدلهای قابل اتکایی از لحاظ آماری برای پیشبینی اهداف مورد نظر دست یافت. از میان اهداف مختلف مورد بررسی در این پژوهش، صورتهای سود و زیان میاندورهای بیشترین توان پیشبینیکنندگی را در پیشبینی ایجاد جریانهای نقدی سالانه داشتند و کمترین توان پیشبینی متعلق به پیشبینی بازده سهام سالانه بود. اقلام مندرج در صورت سود و زیان میاندورهای نه ماهه نیز در اکثریت موارد دارای معنادارترین ضرایب بودند.
8- پیشنهادهای حاصل از پژوهش
با توجه به اهمیت موضوع و وجود محتوای اطلاعاتی در صورتهای مالی میاندورهای، به نظر میرسد که بازیگران عرصه بازار مالی، به ویژه سرمایهگذاران باید توجه ویژهای به آنها داشته باشند. بعلاوه، مسؤولان بازار با توجه به وجود محتوای اطلاعاتی افزاینده در اقلام این صورتهای مالی باید بیش از پیش در جهت افزایش کیفیت اطلاعاتی این صورتها گام بردارند تا بدین وسیله برخی از عدم تقارن اطلاعاتیهای موجود کاهش یابد.
9-پیشنهادهایی برای پژوهشهای آتی
با توجه به عمق و اهمیت خاص موضوع، انجام تحقیقاتی با موضوعات زیر پیشنهاد میشود:
1-انجام موضوع تحقیق برای سایر صورتهای مالی میاندورهای؛
2-استفاده از سایر تکنیکهای پیشبینی و مقایسه توان پیشبینیکنندگی؛
3-استفاده از شاخصهای دیگری به عنوان اهداف استفادهکنندگان و بررسی محتوای اطلاعاتی بر مبنای آنها؛
4-مقایسه مقطعی توان پیشبینیکنندگی برای صورتهای میاندورهای.
[1] Privative
[2] Information Asymmetry
[3] Efficient Investment
[4] Moral Hazard
[5] Adverse Selection
[6] بر طبق بند چهارم همین بخشنامه شرکتهای غیر تلفیقی باید نسخه حسابرسی شده گزارشهای مالی شش ماهه خود را تا 60 روز پس پایان دوره شش ماهه ارائه کنند. به علاوه، شرکتهای تلفیقی باید نسخه حسابرسی شده را حداکثر تا 75 روز از پایان دوره شش ماهه ارائه کنند. شایان ذکر است که دیگر صورتهای مالی میاندورهای نیازی به حسابرسی شدن ندارند.
[7] Information Content
[8] Relative Information Content
[9] Incremental Information Content
[10] Enter
[11] Stepwise
[12] Backward Elimination
[13] Forward Elimination